Go Back

Vegan linecké koláčiky

Vianočné linecké kolieska vhodné aj pre vegánov
Príprava1 hr 10 mins
Varenie/Pečenie10 mins
Lepenie20 mins
Spolu1 hr 40 mins
Chod: Dezerty, Vianočné
Kuchyňa: Česká, Slovenská
Kľúčové slovo: Vegánske, Vegetariánske
Author: Varenápečená

Ingrediencie

  • 50 G javorového sirupu
  • 400 G hladkej múky
  • 250 G rastlinného masla margarínu
  • 100 G práškového cukru
  • 50 G studenej vody
  • džem podľa vlastnej chuti
  • práškový cukor na posypanie

Postup

Pečenie

  • Rastlinné maslo narežeme na menšie kúsky, ktoré vložíme do misky.
  • Pridáme hladkú múku a maslo premiešame s múkou. Dôležité je rozmrviť maslo v múke, aby vznikla konzistencia mokrého piesku.
  • Následne pridáme javorový sirup a práškový cukor. Všetk spolu dobre premiešame. Cesto sa ešte bude rozpadávať.
  • Do cesta prilejeme studenú vodu a všetko spolu dobre premiešame. Cesto by malo mať hladkú konzistenciu a odliepať sa od stien misky.
  • Vymiesené cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odpočívať hodinu.
  • Po hodine cesto vyberieme a rozrežeme na polovicu, aby sa nám s ním lepšie pracovalo.
  • Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm (0,5cm). Vykrajujeme linecké kolieska (prípadne iné tvary).
    Ak chcete linecké kolieska lepiť tak, aby boli vidieť džem (ako na obrázku), vždy si vykrojte 2 kolieska a do jedného z nich ešte vykrojte menšie koliesko.
  • Na plech si pripravíme papier na pečenie, na ktorý budeme ukladať kolieska.
  • Linecké kolieska pečieme 10 minút pri 175° Celzia.

Lepenie, spájanie

  • Po tom, čo všetky kolieska vychladli, si kolieska popárujeme. Nájdeme dvojich koliesok tak, aby do seba pekne zapadali.
  • Keď ste si kolieska popárovali, budeme natierať. Spodné koliesko natrite vrstvou džemu (asi 1 ČL) a na tú, položte vrchné koliesko. Jemne pritlačte, aby sa prilepili.
  • Takto hotové kolieska posypeme práškovým cukrom pomocou sitka.
  • Kolieska skladujeme na suchom mieste.